Somen tulevaisuus

Sosiaalinen media vaikuttaa tulleen jäädäkseen ja sen lonkerot ovat tunkeutuneet laajalti kaikkiin yhteiskuntaluokkiin ja varmaankin lähes kaikkiin maailman pienimpiinkin kyläpahasiin. Tulevaisuutta on vaikeaa kuvitella ilman sitä ja suurempi huoli saattaakin olla sen ahne eteneminen kaikkeen, kaikkiin ja kaikkialle.

Sosiaalisella medialla on jo nyt olemassa loputtomat mahdollisuudet ja sen laajamittainen hyödyntäminen alkaa olla taidonnnäyte, koska sitä voi olla jo haastavaa hallita sen kaikessa monimuotoisuudessa. Somen käyttö on taitolaji monella tavalla ja täytyy olla melko perehtynyt, että osaa käyttää juuri oikeaa kanavaa, oikeaan asiaan ja oikealle kohderyhmälle. Tämä voi olla sen suurin etu ja suuri haaste.

Somessa on nykyään OLTAVA, niin ammatillisesti kuin yksityishenkilönäkin. Somea käyttäättömät ihmiset ovat lähinnä joko tietotekniista täysin tippuneita ja sitten taas sieltä toisesta ääripäästä: verkkoammattilaisia, jotka osaavat suojata kaikki tietonsa, eivätkä näy siellä siksi, koska tietävät liikaa. Suurin osa on meitä somepulliaisia, jotka käyttävät osaamiaan kanavia toisten samanlaisten somepulliaisten kanssa.

Ammatillisesti somen käyttö on vaatii yhteisiä pelisääntöjä, koska on toki toivottavaa tavoittaa asiakkaat ja tehdä ammatillisia tavoitteita lähestyttävämmäksi. Tämä ei kuitenkaan ole aina niin helppoa, koska sen käytössä on kuitenkin pysyttäydyttävä ammatillisena ja usein asiallisenakin. Näiden tavotteiden välimaastossa on joskus hankala löytää oikeaa sävyä ja siksi keskustelu sen eettisestä ja tehokkaasta käytöstä on erityisen toivottavaa.

Some on leikkaus yhteiskunnasta, mikä äärimmillään tarkoittaa nimetöntä, negatiivissävytteistä törkyä aiheesta kuin aiheesta. Näihinkin haasteisiin on kehitetty toimivia pelisääntöjä, mutta somen täydellinen hallitseminen vaikuttaa melko lailla mahdottomalta. Somen maailma myös muuttuu koko ajan, mikä haastaa meitä sen käyttäjiä kehittämään omaa osaamistamme ja ymmärrystä sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *