Oppimistehtävä #1 c: Sosiaalisen median sovellusten hyödyntäminen omalla alallasi

Some on tiedottamisen nykypäivää ja sitä on lupa käyttää yhä rohkeammin. Tämä rohkeus näkyy parhaimmillaan loistavan huumorin, lähestyttävyyden ja asiassa pysymisen combona. Esimerkiksi Helsingin kaupungin rakennusviraston (se, joka vastaa tietyömaista, pysäköinnistä ym.) twiitit ovat jo legendaarisia, koska ne ovat niin viihdyttävän osuvia ja kertovat vähän eri tavalla tylsäksikin omaksutun ja joskus jopa vihatun viraston toiminnasta. Tässä on oltava tarkkana, koska oman huumorin raja saattaa olla erilainen kuin someen sopivan huumorin raja. Kyseinen virasto on tehtävässään kuitenkin onnistunut.

Somen suurin hyöty on kohderyhmän helppo ja yhtäaikainen tavoitettavuus. Jopa vapautuvat vangit ovat usein facebookissa ja sitä kautta heitä on myös mahdollista tavoittaa. Puhelimet häviävät ja numerot vaihtuvat, mutta facebookprofiili tavallisesti säilyy.

Työalallani käytän sekä asia-sivustoa, että omaa työprofiilia. Kummallekin löytyy perusteensa. Sivustolla pysyn enemmän asialinjalla, linkitän juttuja aihealueesta, edustamani säätiön tavoittesita, kuvaan jonkin verran tekemääni työtä ja aina välillä näyn siellä jopa itse. En silti halua rakentaa sivua itseni ympärille, joten se pysyy melko asiapitoisena ja täten myös vähän etäänä.

Työprofiilissa voin käyttää persoonaani vapaammin. Siellä näkyy kaltaiseni työpersoona ja se toimii sitä paremmin, mitä vähemmän siloiteltu ja asiapitoinen se on. Itsensä alttiiksi laittaminen tekee sinua työntekijänä ja työalana lähestyttävämmäksi ja tämä on työprofiilini tärkein tehtävä.

Hyviä sosiaalisen median käytänteitä on juuri rohkeus tehdä omannäköistä some-kanavaa, joka tavoittaa juuri ne ihmiset, joita sen on tarkoitus tavoittaa sillä tavalla, mikä on luontaista kunkin asiakaskunnan tarpeisiin.

Huonot käytänteet jättävät työalan etäiseksi, kylmäksi, eivätkä ne kosketa ketään. Sometili ei anna itsestään mitään, ei uskalla ottaa kantaa mihinkään, on hajuton, väritön ja mauton. Näin voidaan varmistaa, ettei koskaan vahingossakaan mielensäpahoita ketään, mutta ei sillä tehdä myöskään lähestyttävää somepolitiikkaa.   

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *