Oppimistehtävä #1 b: Yritysten, organisaatioiden tai järjestöjen sosiaalisen median käyttö

Olen itse seurannaut paljon facebookia ja siellä myös suurin osa yhteistyökumppaneista toimii aktiivisesti. Olen lähes kaikkien seuraajana, joten sieltä ympäristöstä on helppo löytää erimerkkejä sekä hyvästä että huonosta somen käytöstä. Tänä päivänä suurin osa alan toimijoista alkavat olla hyvin aktiivisia ja näkyvillä, varmaankin myös siksi, että somen käytöstä on tullut suuri osa yritysten ja järjestöjen viestintää. Aikaisemmin somen käyttöä on jopa kytätty tai se on koettu negatiiviseksi, mutta nykyisin siihen rohkaistaan. Tämä on viestinnällisesti järkevää; työntekijät tekevät arjessaan suurimman osan viestinnän työstä, joten viestinnälle jää enemmänkin viestinnän koordinointi ja hallinta. Kulttuurin muutos on ollut huomattava.

Näkyvin somekanava on facebook, joka alkaa olla melko lailla viestinnän kärjessä. Toinen rinnalle nouseva kanava on twitter, jota aloin tarkastella tämän tehtävän kautta uusin silmin. Suuri osa yhteistyökumppaneista löytyy twitteristä ja se on selkeästi napakan tiedottomisen ja vaikuttamisen kanava, ainakin omalla alallani.

Seurasin kolmen eri järjestön näkymistä sekä facebookissa että twitterissä. Ensimmäisen kohdalla jaettiin facebookissa arkea, tapahtumia ja selviytymistarinoita. Järjestöä tehtiin näkyväksi hyvin lähestyttävällä tavalla, he kertoivat arjestaan ja ihmisistä, jotka siellä työskentelevät. Tämä vaatii halukkuutta laittaa itseään peliin, minkä molemmat ääripäät tulee olla hyväksyttäviä: jos ihminen haluaa näkyä somessa, tai jos hän ei halua. Olen pyrkinyt omassa somettamisessa hyödyntämään tämän järjestön esimerkkiä, koska se soveltuu parhaiten omaan työhöni.

Toinen taho oli virallisempi ja sen kautta twitterissä tiedotettiin enimmäkseen asia-asioita, kuten tutkimuksia ja uutisia. Twiitit oli valittu ja rakennettu huolella, mutta hyvin asiapitoisesti. Tämä on ymmärrettävää, koska taho on hyvin virallinen ja siihen liittyy paljon ulkoisia odotuksia ja näkemyksiä.

Kolmas taho oli jotain tältä väliltä: ei niin lähestyttävän kansanomainen kuin ensimmäinen, mutta ei missään nimessä yhtä virallinen kuin toinen taho. He näkyivät niin facebookissa, mutta melkein aktiivisemmin kuitenkin twitterissä. Uutiset oli muodosteltu hyvin ja harkiten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *